Rozhovor o výzvách posledních let, ekologických inovacích a úspěších na mezinárodní scéně jsme hovořili s majitelem a...

Weingut Dautel si nenechá nic diktovat a drží pevně nejlepší směr. Umanutost a píle koluje v žilách i mladému Christianovi.
Vinařství Weingut Dautel v neměckém Württemburgu sbírá jedno vysoké hodnocení světových vinných kritiků za druhým. Vede ho Christian Dautel, mladý, ambiciózní, neskutečně pracovitý a pokorný vinař, který pokračuje v 500leté rodinné tradici. Víno vnímá jako propojení umění, řemesla a empirických zkušeností. A ty má sakra kde brát. I proto, že jeho otec Ernst Dautel je jedním z průkopníků vysoce kvalitních vín v Německu. Za úspěchy stojí odvaha, ale i rebélie. Nejen o té se Christian Dautel zmíní v rozhovoru, který s námi připravil k příležitosti zalistování jeho vín do stáje Albarelo.
S Weingut Dautel jsme v loňském roce navázali spolupráci a nyní máme tu čest velkolepé vinařství, sídlící v Bönnigheimu, zastupovat na našem trhu. Do rukou se vám tak dostávají precizní, elegantní a osobitá vína z rozmanitého vápenatého podloží a mírného Württemburgského klimatu. Kromě mnoha vysokých skóre od Jamese Sucklinga, Roberta Parkera nebo Jancis Robinsonové si Christian cení i následujících milníků:
Eichelmann Wine Guide: 5 z 5 hvězd - World-Class
Gault&Millau: 5 z 5 bodů- World-Class
Vinum Wine Guide: 4 hvězdy – Top of Germany
Falstaff Wine Guide: 4 hvězdy – Winemaker of the Year 2023
Kořeny vinařství Weingut Dautel čítají 500 letou historii. Nyní je štafeta rodinného vinařského dědictví na Tobě. Christiane, jak to celé vnímáš?
Christian Dautel: "Je to směs hrdosti, vděčnosti a odpovědnosti. Tato dlouhá historie ukazuje, jak úzce je naše rodina spjata s vinařstvím a regionem. Každá generace k rozvoji vinařství nějak přispěla. Ale z perspektivy dnešního uspěchaného světa mi někdy přijde ohlížet se za tak dlouhou rodinnou tradicí dozadu vlastně bláznivě zvláštní."
Přibližme se tedy v čase. Tvůj otec Ernst si vysloužil pozici rebela. Byl mezi průkopníky německých suchých vín, přinesl do Württembergu odrůdu Chardonnay, začal používat zrání na barrigue a ještě ke všemu vystoupil z vinařského družstva. Jedna okázalost za druhou. Ovlivnila tato svéhlavost Tvůj způsob přemýšlení, filozofii, výrobu vína, práci, život?
Christian Dautel: "Můj otec mi předal lásku ke skvělým vínům. Mnoho cest za vínem, které jsme podnikli po celém světě, a s nimi spojené zážitky, mě hluboce formovaly už jako dítě. Podnětem jeho "vzpoury" byla otevřenost, zvídavost a ochota zkoušet nové věci. Pokud se něco napoprvé nepodaří, analyzujeme to, vylepšíme a zkusíme to znovu. Jeho rozhodnutí opustit družstvo a vybudovat nezávislé vinařství bylo nejen výrazem odvahy, ale také jasným závazkem k vínům s autentičností a nezávislostí. Tyto hodnoty jsou i ve mě. Dodnes definitivně formují mou práci na vinici a ve sklepě."
Na rodinných vinicích jsi vyrostl. Byl si odjakživa rozhodnutý v této tradici pokračovat?
Christian Dautel: "Děství ve vinařství mě nepochybně formovalo, ale ne vždy bylo jasné, že budu pokračovat v rodinné tradici. Jako mladý jsem si chtěl jít svou vlastní cestou a získávat zkušenosti po svém, mimo domov. Zejména díky cestování a práci s dalšími skvělými vinaři jsem poznal jedinečnost této profese a naučil se skutečně vážit si pokladů našeho vinařství a významu naší tradice. Tato cesta mi pomohla vrátit se do rodinné firmy s přesvědčením a nadšením."
Hodně jsi cestoval už při studiích. Za sebou máš zkušenosti s předními vinaři po celém světě. Co Tě v tomto směru inspirovalo nejvíce?
Christian Dautel: "Na svých cestách jsem zjistil, že všude, kde se vyrábí víno, je nádherná krajina. Lidé zabývající se vínem jsou často znalci přírody, v úzkém spojení s ní a jejími podmínkami. Uvědomil jsem si, že k cíli vede mnoho cest: každý vinař, se kterým jsem spolupracoval, měl svou vlastní filozofii a přístup. Vždy šlo o spojení s terroirem, vinnou révou a individuálním stylem jejich vinařství. Všechny však spojuje vášeň pro víno a preciznost – ať už v těch nejmenších detailech na vinici nebo při práci ve vinném sklepě. Tato setkání mi rozšířila obzory a ještě více mě upozornila na jedinečnost našich vlastních vinic a tradic."
Jak kombinuješ tradiční postupy s moderními technikami ve vinařství?
Christian Dautel: "Pro mě je celé vinařství o rovnováze mezi tradicí a moderností. Rozhodující jsou vždy tradiční metody, které jsou založeny na pečlivém pozorování a letitých zkušenostech. Moderní technologie pak pomáhají pracovat ještě precizněji a nekompromisněji. Například při dodatečném výběru bobulí při zpracování hroznů. To vnímám jako cennou podporu. Ve vinici se zaměřujeme na ekologicko-biodynamické vinohradnictví, abychom révu posílili a vedli v nejlepší harmonii. Skvělá vína vznikají na vinici. Proto je ruční práce nezbytná pro individuální péči o každou révu a zajištění nejlepších podmínek. Ve sklepě dodržujeme zásadu "řízené nečinnosti". Trpělivost je klíčová, cílem je zachovat přirozený charakter vín a propagovat jej bez zbytečných zásahů. Naším cílem je vytvářet autentická vína s velkou individualitou a potenciálem zrání – vína, u kterých je jejich původ hmatatelný a rozpoznatelný v chuti."
Vaše vinice se nacházejí na strmých svazích a půdách starých přes 200 milionů let. Jak tyto jedinečné podmínky ovlivňují charakter vín?
Christian Dautel: "Naše vinice těží z půd, které vznikly v období triasu a nacházejí se v nadmořských výškách mezi 200 a 400 metry. Vinná réva roste na čtyřech různých typech půd: lasturový vápenec, sádrovec keuper, opuka a rákosový pískovec. Tyto půdy se mění na krátké vzdálenosti a ovlivňují vína jedinečným způsobem. Všechny tyto půdy jsou vápenaté a dodávají vínům minerální slanost a živou svěžest. Rozmanitost půd přispívá k vínům s vybroušenými taniny a pozoruhodnou elegancí."
Jakými konkrétními kroky podporuješ biodiverzitu na vinicích?
Christian Dautel: "Udržitelnost a biologická rozmanitost pro nás nejsou jen trendy. Jsou nezbytným základem pro dlouhodobý úspěch ve vinařství. Proto se zaměřujeme na ekologické a biodynamické zemědělství. Budování humusu a výsev smíšených krycích plodin na vinici jsou ústředními opatřeními k udržení zdravé a živé půdy. Zároveň minimalizujeme používání pesticidů a cíleně posilujeme révu bylinnými čaji. Výsledkem je živá réva v přirozené rovnováze. A ta je základem pro vysoce kvalitní hrozny, které zase tvoří základ pro skvělá vína. Udržitelné hospodaření v souladu s přírodou je pro nás klíčem k vytváření vín, která spojují autenticitu a kvalitu."
Ve Württembersku tradičně dominuje odrůda Trollinger. Weingut Dautel se zaměřuje na Ryzlink rýnský, Spätburgunder a Lemberger. Proč právě tyto odrůdy?
Christian Dautel: "Přestože je Trollinger tradičně spojován s Württemberskem, zaměřujeme se na Ryzlink rýnský, Spätburgunder a Lemberger – tři odrůdy révy, které jsou rovněž hluboce zakořeněny v historii našeho regionu. Spätburgunder je nejstarší vysazená červená kvalitní odrůda ve Württembersku, přivezená mnichy z Burgundska. Ryzlink rýnský je nejvýznamnější bílá odrůda s téměř 20 % celkové plochy vinic ve Württembersku. Lemberger (Frankovka) je naproti tomu skutečnou specialitou, která ale dokonale odráží naši tradici a terroir. Bönnigheim byl vždy známý pro Ryzlink rýnský a Lemberger, zatímco podíl Trollingerů zde byl historicky poměrně nízký. U nás se toto trio skvěle doplňuje: Spätburgunder zaujme jemnou elegancí, Frankovka silou a kořením a Ryzlink rýnský je moje oblíbená odrůda bílého vína – bez něj by mi moje práce přinášela jen poloviční radost."
Lze konstatovat, že jedno z úplně prvních Chardonnay v Neměcku vypěstovalo Weingut Dautel. Jakou má nyní pozici?
Christian Dautel: "Kromě Ryzlinku rýnského sotva existuje jiná odrůda bílého vína, která by dokázala odrážet terroir tak přesně jako Chardonnay. Jeho schopnost absorbovat a přenášet terroir v kombinaci s živou strukturou kyselin, mineralitou a působivým potenciálem stárnutí mě nepřestává fascinovat. Navíc se skvěle hodí pro zrání na kalech v dřevěných sudech, což dále zušlechťuje jeho charakter. Můj otec, Ernst Dautel, byl průkopníkem Chardonnay v Německu a zasadil je již v 80. letech, kdy to bylo možné pouze se zkušebním povolením k pěstování. Před návratem do rodinného podniku jsem měl možnost pracovat v Comte Lafon v Meursault (Burgundsko), kde jsem získal s touto skvělou odrůdou cenné zkušenosti. Naše vápenaté půdy a chladné klima poskytují ideální podmínky pro Chardonnay v burgundském stylu. Chardonnay hraje stále důležitější roli také v německém vinařství. Pro nás je obzvlášť radost dále tuto skvělou odrůdu rozvíjet a plně využívat její potenciál na našem terroiru."
Co pro Tebe osobně víno znamená? Je to spíše umění, věda nebo něco mezi tím?
Christian Dautel: "Víno pro mě leží někde mezi uměním a řemeslem. Věda může vysvětlit mnoho procesů a poskytnout základ, ale čísla a jednoduché recepty nemohou udělat skvělé víno. Víno se vyrábí rukama! Skvělá vína se rodí z kombinace empirických zkušeností, předávání znalostí napříč generacemi a z vinařovy vize. Vyžaduje to vinaře, který umí pozorovat, rozumí přírodě i terroiru a je ochoten se do toho vášnivě a někdy i trochu bláznivě ponořit. Tato oddanost a interakce mezi člověkem a přírodou je to, co dělá víno výjimečným."
Kterou láhev bys doporučil jako úvodní, třeba pro někoho, kdo ochutnává vína Weingut Dautel poprvé?
Christian Dautel: "Před doporučením se nejprve ptám na osobní preference. S Chardonnay, Spätburgunder a Lemberger nabízíme rozmanitý „buket“, kde se zaručeně najde vhodné víno pro každého. Náš charakteristický styl prochází všemi našimi víny: od silné kořenité Frankovky z Michaelsbergu přes chladivý, super elegantní Spätburgunder z Forstbergu až po minerální, přímočaré Chardonnay ze Sonnenbergu. Každá láhev vypráví svůj vlastní příběh a zároveň odráží filozofii našeho vinařství. Doporučit jednu? To se omlouvám, to nesvedu. :)"
Prozradíš nám závěrem, jaké máš Ty vinařské sny a plány?
Christian Dautel: "Jako vinař máte v životě asi 35 šancí vyrobit opravdu skvělé víno. Mým cílem je vytěžit ze zbývajících 25 sklizní to nejlepší. :) Byl bych rád, kdyby úspěšný příběh vinařské oblasti Württemberg pokračoval ještě řadu let. A možná k tomu jednou přispějí i moje děti. Nejvíc mě naplňuje tvorba vín, která lidem vykouzlí úsměv na tváři a rozproudí radost a vzrušení."
Christiane, děkuji Ti za sdílnost a bohaté odpovědi. Za celý tým Albarelo a naše spokojené zákazníky přejeme, ať jsi k dosažení krásného snu každým rokem blíž.
Po celý březen 2025 bude na tato vína DOČASNÁ AKCE -10 % z ceny.
Dostupná nabídka z vinařství Weingut Dautel ZDE.
Poslat komentář