Rozhovor o výzvách posledních let, ekologických inovacích a úspěších na mezinárodní scéně jsme hovořili s majitelem a...

Na kus řeči ve vinařství Champagne Nicolas Maillart: "Znalost Terroiru? Nezbytné i náročné."
Na sklonku loňského roku se nám podařila úžasná věc, a sice rozšířit portfolio o naprosto fenomenálního producenta z Champagne. Grower Niccolas Maillart dělá špičková vína, která sklízejí ovace napříč vinným publikem. Musíme s potěšením konstatovat, že jsme si v praxi i na těch nejvytříbenějších vínomilcích ověřili, že jde o víno opravdu vysokých kvalit. Je přesné, elegantní, svěží a vzbuzuje zájem. Vřele ho doporučujeme poznat všem, nejen milovníkům šumivého vína. A aby bylo seznámení s Nicolasem Maillartem ještě bližší, připravili jsme pro vás rozhovor.
Nicolas Maillart obhospodařuje v Champagne vinice Premier a Grand Cru, přičemž sází na neustálé propojení s terroirem. Má jediný cíl. Aby byl každý ročník jeho přesnou výpovědí. Tu nejednou ocenili nejpřísnější světové kritiky. Tak například v roce 2021 byl oceněn jako Nejlepší Champagne Grower od Richarda Juhlina, cuvée Jolivettes získalo ocenění Nejlepší Blanc de Noirs Champagne. Chtěli jsme znát to, kterého si váží nejvíce: "Když lidé pijí mé šampaňské a užívají si ho," odpovídá skromně a my mu za to děkujeme i gratulujeme v jednom.
Vaše rodina se věnuje vinařství od 18. století. Jaké to je nést odpovědnost za pokračování této tradice jako devátá generace?
Nicolas Maillart: "Ve skutečnosti jde již o desátou generaci. Naše vinařská historie se začala psát v roce 1703. Když v takovém prostředí vyrůstáte, příliš o minulosti nepřemýšlíte. Prostě to tak je. Jsem hrdý na to, že mohu být součástí tohoto dědictví, ale není to pro mě téma nějakých otázek či pochyb. Je to přirozený proces."
Jaké rozhodnutí od doby, kdy jsi vinařství převzal do svého vedení, vyhodnocuješ z pohledu dnešního stavu jako fatální či směrodatné?
Nicolas Maillart: "Do rodinného vinařství jsem se vrátil v roce 2003. Výrazně jsem změnil způsob výroby vína. Můj otec spolupracoval s družstvem, což jsem hned na začátku ukončil. Měl jsem naprosto jasnou představu, kam chci směřovat a jakou cestou se vydat. Samozřejmě nebylo vždy vše úplně tak, jak jsem si plánoval. Dnes jsem ale tam, kam jsem chtěl dojít. Klíčem je držet se svého cíle a respektovat své hodnoty a ambice."
Co činí Tvé vinařství odlišným od ostatních v regionu Champagne. Je to o jedinečném přístupu, filozofii, nebo o něčem úplně jiném?
Nicolas Maillart: "Moje přístupy nejsou jedinečné. To, co mě odlišuje, je má hluboká znalost terroiru. Porozumění terroiru a schopnost číst rozdíly mezi jednotlivými ročníky je něco, co je do výsledného vína propsáno naprosto unikátně. Každý rok díky zkušenostem a experimentům zlepšuji své pochopení terroiru a postupně definuji svůj styl šampaňského."
Jako první vinařská rodina v Champagne jste získali certifikace HVE a udržitelnou zemědělskou značku. Co pro vás toto uznání znamená? Jaké změny jste museli ve vinařství provést a jaké úpravy jste zavedli od té doby?
Nicolas Maillart: "Nedělám to pro ocenění, neberu to ani jako výzvu. Dělám to proto, že věřím, že je to to nejlepší pro naši půdu a naše víno. Na to se soustředím."
Doplnění: HVE (Haute Valeur Environnementale) je celostátní francouzský systém pod dohledem ministerstva zemědělství. HVE odpovídá nejvyšší úrovni obecnějšího schématu environmentální certifikace pro farmy. Jedná se o dobrovolný přístup, jehož cílem je identifikovat a podporovat zemědělci používané postupy, které jsou šetrné k životnímu prostředí a má 4 klíčové oblasti: zachování biologické rozmanitosti, strategie ochrany rostlin, řízení používání hnojiv a hospodaření s vodou.
Tvé vinice se nacházejí v Premier a Grand Cru vesnicích oblasti Montagne de Reims. Co dělá tento terroir výjimečným a jak se jeho charakter ve vínech odráží?
Nicolas Maillart: "Netvrdím, že jiné terroiry nejsou skvělé, ale mohu s jistotou říct, že ten můj je zkrátka vynikající. Specifické je spojení půdy s vysokým obsahem křídy a expozicí vinic převážně na východ a jih, což nám umožňuje dosáhnout skvělé zralosti při zachování přirozené kyselosti. Být na tomto terroiru je velká výhoda."
Kromě velkého potenciálu vinic a terroiru je pro vytvoření výjimečných vín zásadní samotná výroba. Jakým způsobem se do vína propisuje Tvůj přístup?
Nicolas Maillart: "Myslím, že je velmi důležité svému terroiru rozumět. Neexistuje žádný univerzální recept, nepoužívám stále stejné nástroje nebo dávkování. Receptem je spíše "cítit" každý ročník a v průběhu se mu přizpůsobit péčí o vinice. Snažím se respektovat jedinečnost každé vinice. Jako enolog se spoléhám nejen na čísla a data, ale i na intuici."
Říkáte, že klíčem k výrobě skvělého šampaňského je zaměřit se na první hodiny po sklizni. Můžete tuto filozofii podrobněji vysvětlit?
Nicolas Maillart: "Zrození vína je velmi důležité. Během sklizně lze víno ovlivnit výrazně. Klíčem je pochopit situaci, což vyžaduje zkušenosti, chuťové a senzorické testy, a poté přizpůsobit proces tomu, co je pro víno dle mého nejlepší."
Vaše vína zrají v různých nádobách – v nerezových tancích i dubových sudech. Jak a kdy se rozhodujete, které víno bude zrát v jakém typu nádoby?
Nicolas Maillart: "Všechna vína procházejí první alkoholovou fermentací v dubových sudech a poté zrají přibližně 10 měsíců v dubu. Následně se rozhodnu, zda půjdou do lahví, nebo budou dále zrát v nerezových tancích. Rozhoduji se na základě opakovaných degustací. Dub přidává vínu komplexnost a strukturu v chuti."
Část vašich rezervních vín zraje v dubových sudech, což cuvée přidává komplexnost. Jak tato metoda ovlivňuje celkový styl Tvých vín?
Nicolas Maillart: "Cílem je respektovat identitu terroiru. Používám dub tak, aby měl vliv v souladu s mou vizí. Pokud výsledek není takový, jaký bych si přál, upravuji způsob zrání. Ve vinařství je nutné hodně degustovat a neustále se učit. Jak už jsem říkal, nejde jen o dodržování receptu."
Jaké hlavní výzvy a příležitosti podle vás čekají vinaře v oblasti Champagne? Jak se na ně připravujete a jaké kroky jste již podnikl?
Nicolas Maillart: "Teplejší ročníky jsou výzvou. Máme za sebou už několik příkladů. Prozatím jsem se svými rozhodnutími spokojen. Mé šampaňské si zachovává identitu terroiru i zralost. Také experimentuji s odrůdou Petit Meslier, která přináší přirozeně vyšší kyselost. První ročníky byly fascinující a zdá se, že v kombinaci s naším terroirem vznikají skvělé výsledky."
Jaké nové projekty máte chystáte, případně plánujete nějaké novinky či inovace?
Nicolas Maillart: "Ano. Pracuji na projektu, který spočívá v propojení vinice s přírodou. Vysazujeme stromy, chováme zvířata, abychom minimalizovali mechanické zásahy. Například tím omezujeme používání traktorů. Cílem je podpořit biodiverzitu v půdě a na vinicích."
Které z vašich šampaňských byste doporučil někomu, kdo by je ochutnal poprvé, a proč?
Nicolas Maillart: "Cuvée Platine je skvělým úvodem do mé práce a stylu. Nabízí náhled na identitu mého terroiru i na můj přístup k výrobě vína. Představuje kombinaci svěžesti a preciznosti ovoce."
Zaváděcí cena na celé portfolio Champagne Nicolas Maillart
Prvotřídní víno od prestižního growera, který stále stoupá na svých kvalitách, nabízíme dočasně se slevou 10 %. Mnoho ušlechtilé a elegantní muziky za velmi příjemnou cenu. Akce trvá jen do 28. února 2025 ZDE.
Poslat komentář