Při příležitosti osobního zastoupení francouzského vinařství Le Domaine d’Henri z Chablis na degustační večeři v...
Vinařka Margaux Laroche pokračuje v řemesle jedné z nejstarších vinařských dynastií v Burgundsku.
Margaux Laroche na scéně
Vyrůstala v Chablis a když jí bylo 18 let, odešla za studiem obchodu do Paříže. Daleko od malé rodné vesničky začala zapouštět kořeny a to poslední, co plánovala, byl návrat domů. Komu z nás se ale nezvrtly plány zcela jiným směrem?
V roce 2013, krátce po jejím absolvování, prodal její otec společnost Domaine Laroche a založil nové menší rodinné panství s vinicemi Le Domaine d‘Henri. Tehdy se Margaux Laroche rozhodla vrátit domů a stát se součástí začínajícího dobrodružství. Ihned uplatnila studijní znalosti a vyvinula prodejní síť. Postupně začala být zapojována do výroby vína stále intenzivněji. Přirozeně začala přemýšlet nad otázkami globálního oteplování a možného dopadu na obor vinařství a vlastně na celý proces výroby vína. Stále častěji se ptala otce i technických poradců, proč se réva prořezává právě tímto způsobem, proč se půda obdělává takhle. Nekonečné otázky rozběhly mnohé výzkumy a rozhovory s pěstiteli různých vinařských regionů. Její zvědavost zapříčinila za posledních 7 let mnoho implementovaných změn na vinici i ve sklepě. „Věřím, že naše vinice i vinařství je mnohem lépe připraveno čelit dopadům globálního oteplování, než tomu bylo před 12 lety, kdy se datuje počátek Domaine d’Henri,“ míní Margaux.
Víno vyjadřující terroir potřebuje živou půdu
Založení Domaine d’Henri se datuje první sklizní v roce 2012. Od té doby se počasí zásadně propisovalo do vinařských výsledků. Margaux si ihned začala uvědomovat souvislosti s klimatem. Jedna přírodní pohroma střídala druhou. Margaux uvádí výčet:
Krupobití (2013, 2016) a mrazíky (2013, 2016, 2017, 2021) poničily minimálně 50 % úrody.
Spálení sluncem a horko je další negativní faktor. Burgundsko je hlavně v červenci a srpnu vystaveno vysokým teplotním vlnám. Každý rok tu mají na několik dní s teplotami nad 40°C. To ovlivňuje kvalitu produkce, zejména úroveň kyseliny. Pozdní horka, v srpnu a září, jablečnou kyselost spálí. Zásadně to ovlivní fermentační proces a samozřejmě i celkový styl vína.
Kdybyste ochutnali 12 po sobě jdoucích ročníků cuvée ze stejné vinice, ihned byste pochopili, jak silný vliv do nich propisuje počasí. Naštěstí je průměrný věk vinic Domaine d’Henri poměrně vysoký (nad 40/45 let). Kořeny jdou natolik hluboko do země, aby dokázaly zůstat v kontaktu s dostatečnými živinami a réva tak je méně ovlivněna povětrnostními podmínkami. „Je pro nás velmi náročné předpovídat styl ročníku, protože příroda je zkrátka nevyzpytatelná. Dokud nejsou hrozny v lisu, těžko dokážeme cokoli predikovat,“ vystihuje situaci odhodlaná Margaux.
„Snažíme se respektovat přírodu. A věřte mi, v Chablis to není příliš obvyklé! Je to totiž náročné, protože počasí je neustálá změna. Já jsem ale opravdu přesvědčená, že pokud má víno vyjadřovat terroir, musí mít vinná réva živou půdu!“ Stejný přístup dodržuje mladá vinařka i ve sklepě. Pracuje pouze s přírodním cukrem, s přírodními kvasinkami a bakteriemi, 1er Cru zraje před lahvováním 2 roky a množství síry přizpůsobuje na míru jednotlivým cuvée.
Top ročník?
Margaux Laroche: "Rok 2017 přinesl mrazíky, které nás připravily o polovinu úrody. Výsledkem jsou koncentrovaná vína, velmi vyvážená, s krásnu intenzitou ovoce."
Nejnáročnější ročník?
Rok 2021. Tehdy byly mrazy zákeřnější a zlikvidovaly kolem 70 % úrody. Následovaly takřka nepřetržité deště až do poloviny srpna. „Měli jsme jeden měsíc hezkého počasí. Rozhodli jsme se započít sklizeň dřív, abychom předešli hnilobě, kterou mohl postupující čas přinést. V 7 dnes jsme se zaměřili na nejvyšší kvalitu hroznů, ale byla to noční můra. 7 hodin sklizeň na vinohradech a dalších 10 ruční selekce na vibračních stolech. Snažili jsme se probrat k maximální kvalitě,“ vzpomíná na náročný rok Margaux. Dodává, že jen díky tehdy frustrujícímu nasazení dnes stojí výsledek na lahvi za to.
Oblíbená vinice?
Mám dvě. 1er Cru Vaulorent. A pak speciální terroir Fourchaume vedle Grand Cru Les Preuses pro jeho čistotu a minerální napětí. „Réva, kterou po II. světové válce koupil můj dědeček, byla vysazena v roce 1937. Na těchto svazích pracovaly naše tři generace. Každé prořezávání a sklizeň ve mně budí emoce“, uzavírá náš rozhovor Margaux se spokojeným úsměvem.
Poslat komentář