Na kus řeči ve Villa Spinosa: Amarone ze srdce Valpolicella Classico

person Napsal: Klára Marešová list Kategorie: Vinaři zblízka Čas: comment Komentáře: 0 favorite Zobrazeno: 198

Amarone della Valpolicella je jedno z nejvýznamnějších italských vín. Zde, v tradičním vinařství Villa Spinosa, se rodí takové ročníky, které jsou pravidelně oceňovány předními kritiky jako je Gambero Rosso a Falstaff, i nejnáročnější světovou klientelou.

Vinařství, situováné v samém srdci apelace Valpolicella Classico, jen pár kilometrů od Verony a jezera Garda, se historicky zaměřuje jen na místní původní odrůdy, kterými je Corvina, Corvinone a Rondinella. „Tím se odlišujeme od okolních vinařství, které používají nejen tradiční hrozny, ale i hrozny z mezinárodních vinic, a proto ztrácejí enologickou typičnost pro zdejší oblast. Ta je ale pro nás podstatou,“ dodává Enrico Cascella Spinosa, který nás v rámci rozhovoru provede nejen jeho 50 hektarovým vinařstvím, ale i moudrým nadhledem, díky kterému se naučil dopřát vínům potřebný čas propisujíc do nich eleganci a chuťovou jedinečnost.

Vy a víno. Jak začal tento příběh, Enrico?

Když jsem byla malý, myslel jsem si, že až vyrostu, budu mít jinou práci. Osud a předčasná smrt mého otce mě ale nečekaně přiměly zanechat přemýšlení a vyrůst hned. Rodinné vinohrady jsem převzal, když mi bylo 19 let. Tím začala úžasná cesta, která mě každý den plně zaměstnávala i uspokojovala. První víno jsem vyrobil v roce 1990.

Zaměstnání si tedy vybralo Vás. Co Vás přimělo přijmout ho s takovým nasazením?

Má práce je kombinací tisíce a jednoho zaměstnání: Výsadba vinic, pěstování vinné révy, kultivace vinné révy, výroba vína, marketing vína, komunikace, degustace, renovace starých budov a budování nových sklepů a k tomu zvládání byrokracie. Každý den jsem konfrontován s novými výzvami různých oborů a mám možnost získávat nové zkušenosti a obohacovat se znalostmi. Ta cesta začala 1. 11. 1981 a po více než 40 letech mám před sebou stále mnoho fascinujících výzev. Pohání mě nadšení úplně stejné jako tehdy, ale dnes už jsem taky o něco zkušenější a snad i moudřejší. 

Zmínil jste výzvu. Která je pro Vás nyní nejzásadnější?

Všude jsou to neustále samé výzvy! Nejvíce se týkají vztahů ať už se spolupracovníky, zákazníky, nebo s každým, kdo projde vinařstvím Villa Spinosa. Další výzvou je postarat se o všechny výrobní procesy tak, aby byly optimalizované, efektivnější i racionálnější. Za nejaktuálnější výzvu považuji životní prostředí. Je třeba přemýšlet, jak konkrétně učinit naši výrobu udržitelnější. A výzva, která mě naplňuje nejvíce, je, když mohu večer usínat s tím, že jsem udělal vinařství o něco lepším, než bylo den předchozí. 

Co si vybavíte při vzpomínkách na poslední sklizně?

Vzpomínek je neskutečně mnoho. Když žijete s vášní, těžko se připoutáte pouze k jedné jediné. Tak například sklizeň v roce 2022 byla charakteristická velmi malým výnosem hroznů. Příroda a vinice si přirozeně nechávají překvapení na každý rok. Kdo však žije s přírodou, pak různorodost chápe, vítá i oceňuje. 

Co se Vám ve vinařství za poslední dobu podařilo a rád byste o zmínil?

Každý dosažený výsledek je důvodem být hrdý. To přináší radost, o kterou je skvělé se podělit. Dokázat navázat upřímný vztah se zákazníkem, vyprávět mu vše o každodenním životě. Je vždy úžasné mít takovou příležitost. Víno je výsledkem života a každým jedním okamžikem, díky kterému vzniklo. 

Za poslední roky jste vinařství velmi pozvedl. Rozšířil jste tým kolegů snad ve všech podstatných dílčích činnostech. Jakým projektům se chcete věnovat nyní?

Projektů mámo mnoho. Pracujeme na tom, abychom si dokázali alespoň polovinu spotřebované energie vyrobit sami. Kromě vysoké produkční kvality chceme do vinic dostat i prvek estetického konceptu, biodiverzity a agronomických hodnot. Chystáme se okolí vinic osázet prastarými ovocnými stromy a cypřiši, v tratích pak stále více pracovat s osazením aromatických bylin. Mnoho let jsme se věnovali odplevelení vinic, aby mohlo být hnojení stále přirozenější.  

Dalším závazkem je věnovat se kultivaci také v zahradách a degustačních prostorách. Každý, kdo hledá úžasná vína, dbá také na prostředí, z kterého pocházejí. Proto zkrátka musíme brát v úvahu vše, abychom zákazníka uspokojili. Cílem je, aby se k nám do Villa Spinosa opět rád vrátil.   

Co je podle Vás klíčem úspěšného prodeje?

Prioritou je pokračovat v růstu italské a zahraniční obchodní sítě tak, že zajistíme, aby naši partneři a zákazníci dobře rozuměli, co všechno je v lahvi vína, ve výrobních procesech a ve vypěstovaných hroznech. Je vždy limitující brát cenu jako to jediné, co určuje prodej. Lahev představuje hodnoty, které dalece přesahují jednoduchou koncovou cenu. 

Doporučte nám jeden ročník, který je aktuálně zajímavý na pořízení? 

Každý ročník, stejně jako každý den života, se musí prožít. Je třeba mít na paměti, že dobré ročníky máme jen proto, že existují nějaké horší. Jeden bez druhého? Nelze. 

A kdybyste měl zapátrat v paměti a vybrat jediného favorita za celou dobu produkce, které víno by to bylo?  

Vína jsou jako děti. Není možné zeptat se rodiče, které z jeho dětí je nejlepší! S každou lahví se pojí emoce. Všechny jsou intenzivní a krásné na prožití. 

Dočasná sleva -10 % do konce března 2024 na vína Villa Spinosa

Komentáře

Nejsou žádné komentáře

Napište komentář

Neděle pondělí úterý středa čtvrtek pátek sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Ćervenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec
close Nákupní košík