Ad Astra z toskánského vinařství Nittardi

person Napsal: Klára Marešová list Kategorie: Vinaři zblízka Čas: comment Komentáře: 0 favorite Zobrazeno: 248

Vítejte v Nittardi, toskánském butikovém vinařství, v samém srdci oblasti Chianti Classico, které je prosyceno historií, uměním.

A od pradávných dob samozřejmě i vínem. Vždyť už v roce 1183 na jeho místě stála obranná věž Nectar Dei (Nektar bohů), blahořečíc svým názvem zdejší mok. Z původní věže toho zbylo málo, ale uznání zdejšího vína přetrvává dodnes. Na onom místě dnes najdete panství a vinařství Nittardi, které si každoročně obhajuje ocenění od prestižních vinných hodnotitelů. Až ochutnáte, doufáme, že kvality vína potěší i vás.

 

A ještě jedno významné historické Eso hned v úvodu

Vinařství Nittardi, už v 16. století a nejspíš navždy, proslavil jeho nejznámější majitel. Tím nebyl nikdo jiný než Michelangelo Buanarroti. Po náročném dokončení Sixtinské kaple, v roce 1594, zaslal papežovi Paolovi III. několik lahví zdejšího vína jakožto skutečný umělecký dar. Můžeme se přít, jak moc velkou nadsázkou počin byl. Vodítkem nechť nám zůstane rčení, jenž po Michelangelovi zůstalo: „Než 8 nových košil, to raději dva sudy vína.“ Papež s ním ale tehdy zřejmě souhlasil, neboť tradice zavržena nebyla a pokračuje dodnes. Nittardi každoročně slavnostně věnuje do Vatikánu první lahve vína s názvem „Nectar Dei“, které pochází z vinic oblasti Maremma.

 

Vinařství Nittardi se současnými majiteli kvete. Jak?

Vinice v Maremmě, na jihu toskánského pobřeží, pořídil k vinařství Nittardi jeho poslední majitel, frankfurtský nakladatel a galerista, Peter Femfert v roce 1999. Ze zdejšího středomořského a divokého terrioru vinařství produkuje pouze dvě vína z portfolia. Jedním je právě Ad Astra, druhým již zmíněný Nectar Dei. 

Po několika předchozích vlastnících se s těmi současnými vinařství konečně dočkalo stabilního zakotvení. Stávající majitel, spolu s manželkou Stefanií Canali, historičkou z Benátek, se nezasloužil pouze o rozšíření vinic v Chianti Classico a o expanzi na nové území v Maremmě. I jemu se opět podařilo oživit zvuk vinařství Nittardi po celém světě. Právě u příležitosti převzetí vinařství do své správy totiž založil ještě jednu unikátní tradici. Trvá od roku 1981 a nepřitahuje pozornost jen milovníků vín, ale i umělecké a sběratelské obce. Jak přesně se to dotýká jednoho konkrétního vína, proč jím je právě Casanuova di Nittardi a jak s tím souvisí jeho viněta, se dočtete zde.

Ad Astra DOC Maremma Toscana a středomořský terroir

Dostává se k vám vážné, přesto snadno přístupné víno, které v sobě zrcadlí původ svého latinského názvu Per Aspera Ad Astra, tedy: „Ke hvězdám vede drsná cesta.“ Nechat maximálně vyniknout potenciál vinice, odrůdy i vinaře a spousty dalších proměnných elementů má totiž někdy k drsným cestám blízko.

Nicméně hvězdy si Ad Astry evidentně všímají rády. Důkazem je například ocenění respektovaného italského průvodce Gambero Rosso, který jí udělil plné možné hodnocení Tre Bicchieri, tedy „tři sklenice“.

Základ vína

Ad Astra je kombinací červených odrůd, a sice 50 % Sangiovese, 20 % Cabernet Sauvignon, 20 % Merlot, 5 % Cabernet Franc a zbytek doplňuje směs, kterou si vinařství drží v tajnosti. Typické pro vinnou révu ze svahů Maremmy, kde je písčitá půda s vulkanickými vrstvami zvláště chudá na vláhu a živiny, je hluboké zakořenění révy vinné. Zdejší výjimečné klima vyniká nejnižšími srážkami v Toskánsku a zároveň velmi vysokým počtem slunečných hodin. Na vinicích se pracuje výhradně v ekologickém režimu, veškeré práce probíhají ručně a ke hnojení zde využívají organické látky, například zaorávají hnůj nebo vyseté luštěniny.   

Práce ve sklepě

Ad Astra vám nabídne typickou, sytě rubínovou barvu, velmi výraznou vůni švestek, červeného rybízu a čerstvých třešní. Středně plné tělo s komplexním buketem, mírnými taniny, potěší dlouhou sametovou dochutí. Jde o velmi dobře odvedenou práci nejen na vinici, ale i vinaře samotného. V tomto případě fermentuje vyzrálé hrozny v 5 a 10,5 tunových nerezových tancích. Následně nechává víno zrát 12 měsíců na barikových sudech, poté několik měsíců v betonových tancích a nakonec 6 ještě měsíců v lahvi.

 

Ocenění Ad Astra DOC Maremma 2020

Luca Maroni: 95 bodů

James Suckling: 93 bodů

Falstaff: 91 bodů

Komentáře

Nejsou žádné komentáře

Napište komentář

Neděle pondělí úterý středa čtvrtek pátek sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Ćervenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec
close Nákupní košík