Na kus řeči v Podere Sapaio: Neděláme nic víc než každodenní maximální výsledek!

person Napsal: Klára Marešová list Kategorie: Vinaři zblízka Čas: comment Komentáře: 0 favorite Zobrazeno: 312

Zveme vás k rozhovoru s charismatickým majitelem vinařství, Massimem Piccinem, kterému v roce 1999 rozhodně nechyběla odvaha, cílevědomost i podpora rodiny k jedné takové fatální otočce životem. Tehdy totiž pověsil na hřebík podnikání ve stavařském odvětví a rozhodl se následovat srdce. Vedlo ho jasně do světa velkolepých vín. Investoval proto do ceněného terroiru Bolgheri v Toskánsku, aby využil potenciálu jedinečného místa celosvětově oslavovaného pro svou vysokou kvalitu hroznů.

Vinařská usedlost Podere Sapaio v Castagneto Carducci začínala na 10 ha půdy.

Po prvním roce se Massimo pustil do výsadby nových vinic. Odrůdově je zaměřen na Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot a Petit Verdot. Nyní, po téměř čtvrtstoletí, hospodaří na 40 ha. Z toho je 25 ha viničních. A že je Massimo cílevědomý a nekompromisní dosvědčuje i jeho krok z roku 2015, kdy ustoupil od prestižního označení Bolgheri DOC k nižšímu Toscana IGT.  Jasně rozpoznal, že produkce z nově přikoupených 9 ha vinic v oblasti Bibbona (v těsném sousedství apelace Bolgheri DOC) nabízí natolik delikátní hrozny, že se rozhodl obohatit jimi vlajkové víno Sapaio. Proto má vinařství 2 řady vín. Jednou je Toscana IGT, jež využívá špičkovou úrodu napříč všemi vinicemi flexibilně. Druhou je řada Volpolo, která respektuje nároky na označení Bolgheri DOC.

 



Massimo, uměl bys na úvod definovat, v čem jsou vína Podere Sapaio výjimečná?

Vůbec nevím, jak odpovědět. Nikdy jsem si takovou otázku nepoložil. Věci mohou být takové i makové, záleží na úhlu pohledu hodnotitele. Každé vymezení je do jisté míry subjektivní. Koneckonců, jak nad tím tak přemýšlím, není to ani příliš důležité.

Nuže dobrá. Jak bys zhodnotil vývoj a pozici značky v čase?

Řekl bych, že naše pozice je od začátku stejná. Máme omezenou produkci a zaměřujeme se na dokonalost. Cíl je malý i velký zároveň ve smyslu zaměřit se na uspokojení vkusu opravdu vášnivých a exkluzivních klientů. Takových není mnoho, nicméně nároky jsou nejvyšší.

Zmínil bys pro Tebe podstatné úspěchy vinařství poslední doby?

Nic zásadnějšího ke zmínce mě aktuálně nenapadá. Pouze vytrvalé, každodenní úsilí a závazek k dokonale odvedené práci. Mou největší osobní výzvou je udržovat pozornost neustále zaměřenou na jednotlivosti, aby mohl vzniknou maximální výsledek. Za podstatná úspěch vinařství, abych tedy odpověděl na otázku, je nepolevit v žádné dílčí činnosti, a to v žádné době.

Jak si u vás ve vinařství stojí ekologický přístup k práci?

Naše agronomické počínání naprosto podléhá dvěma základním principům. Respekt k půdě a udržitelný a etický přístup. Bez toho bychom těžko dosáhli pro mě toho nejdůležitějšího, čímž je harmonická rovnováha s přírodou jakožto souborem organických a anorganických složek v krajině. Péče a ochrana rostlin začíná u prevence. Tu provádíme organicky například za pomocí výtažků z mořských řas až po aplikaci esenciálních olejů. Práce na vinici, sklizeň i selekce hroznů je výhradně ruční a ve sklepě se ujímá díla ve stejném duchu náš enolog Carlo Ferrini.

Je něco, na čem nyní pracujete z pohledu rozvoje? Plánujete nějaké novinky?

Aktuálně jsme zavedli do procesů nové postupy na preciznější práci s tříslovinami, texturou a harmonií v chuti. Chystáme se pořídit 25 a 30 hektolitrové dubové sudy a nové cementové tanky, vhodné pro kratší rmutaci.

Které víno bys doporučil tomu, kdo doposavad neměl šanci nic z vaší produkce ochutnat?

To je nejjednodušší otázka. Doporučuji rozhodně každé víno, v každém ročníku. Kdo chce pochopit duši vinařství, ten ji pod korkem objeví. Každé víno je něčím ojedinělé, zvláštní, zajímavé. Těžko bych uměl jmenovat jen jediné víno a ročník. Mou oblíbenou lahví jsou zkrátka všechny.

Děkuji Ti za rozhovor, Massimo.

Interview připravila Klára Marešová.



Využijte dočasné cenové zvýhodnění 10 % na veškerý sortiment vinařství Podere Sapaio:

Aby byl začátek nového roku velkolepý, rozhodli jsme se zahájit ho s vámi ušlechtilými víny od Podere Sapaio.

Neváhejte a vybírejte z portfolia zde. 

Akce platí pouze do konce února.




Komentáře

Nejsou žádné komentáře

Napište komentář

Neděle pondělí úterý středa čtvrtek pátek sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Ćervenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec
close Nákupní košík