Casanuova di Nittardi a světové umění na vinětě

person Napsal: Klára Marešová list Kategorie: Vinaři zblízka Čas: comment Komentáře: 0 favorite Zobrazeno: 328

Casanuova di Nittardi: Unikát, jenž je třeba představit hned ze dvou aspektů

Tím prvním jsou opravdu specifické vlastnosti daného vína, které objevíte sami hned po ochutnání. Věnovat se jim budeme níže. Druhým je pak dechberoucí historický a umělecký background celého panství Nittardi. 

Vzácná sbírka 43 uměleckých vinět a balících papírů

Viněta Casanuova di Nittardi je malé výtvarné dílo každoročně sledované nejen celosvětovou uměleckou scénou. Zajímá vás proč? Možná tomu nebudete věřit, ale vše začalo už v 16. století u Michelangela Buanarrotiho, nejslavnějšího majitele vinařství Nittardi. Byl to on, kdo tehdy prohlásil zdejší víno za nektar bohů (Nectar Dei) a vtiskl vinařství propojení a lásku k umění, které trvají dodnes. 

A právě na jeho počest byla založena umělecká tradice: Každý rok tvoří vinětu nového ročníku Casanuova di Nittardi a jeho obalu z hedvábného papíru jiný prestižní umělec. První umělecká viněta vznikla v roce 1981 a od té doby se mezi autory řadí například Tadini, Yoko Ono, Adami, Hunderwasser, Corneille, Janssen, Mitoraj, AR Penck, Tomi Ungere, Günter Grass, Dario Fo, Kaarl Otto Götz nebo Alain Clément. Samostatnou kapitolou je historie a okolnosti vzniku vinařství Nittardi. Má toho mnoho na vyprávění a najdete ji zde

Dnešní sbírku tvoří už 43 vinět

Ke 40letému výročí tradice vyhlásilo vinařství soutěž o nejlepší vinětu

Pro slavnostní ročník 2020, který oslavoval 4o uměleckých let propojených s místním vínem,  bylo vybráno ze soutěže "Premio Nittardi" hned 7 prestižních umělců. Šest z nich bylo poctěno vytvořením grafického ztvárnění viněty na lahev o objemu 0,7 l. Soubor děl tvoří dohromady neopakovatelnou uměleckou sérii, která je kompletně složená vždy po jednom zakoupeném kartonu.

Vítězi soutěže jsou: Chiara Mazzotti (Itálie) s uměleckým dílem "Purreza concreta" a "Celebrazione", Fausto Maria franchi (Itále) s umělckým dílem "Capriccio italiano", Pengpeng Wang (Čína) s uměleckým dílem Pensieeri", Ulrike Seyboth (Německo) s uměleckými díly "Fructueux" a Abondance", Olle Borg (Švédsko) s uměleckým dílem "Sine Nomine" a Andreas Floudas-Zygouras (Řecko) s uměleckými díly "Per Edoardo" a "Wine Stage".

Sedmý vítěz, taktéž vybraný rodinou majitelů Canali-Femfrt, získal "Zvláštní cenu" a zhostil se ztvárnění viněty pro lahev Magnum. Je jím Roberto Maria Lino (Itálie) s uměleckým dílem "Satura".

Proč právě Casanuova di Nittardi Chianti Classico DOCG?

Jde totiž o víno ušlechtilých chutí, ztělesňující nejvyšší možnou profesionalitu. Pochází zároveň pouze z jedné vinice „Vigna Doghessa“, v obci Castellina in Chianti, a z jediné odrůdy, kterou je Sangiovese. Ta se obecně vyznačuje výraznou ovocností a středně plným tělem. Zdejší terrior v srdci samotného Toskánska ale do této lahve dostává ještě něco navíc. 

Vinice s jihozápadní expozicí v nadmořské výšce 450 m. n. m., s půdami, které tvoří břidlice a žíly křemene, produkují elegantní, příjemně svěží a minerální vína. Důležitým faktorem je i styl práce vinaře a jeho zpracování hroznů. Vína spontánně kvasí v nerezu se šetrnou rmutací. Zrání Casanuova di Nittardi probíhá 14 měsíců ve francouzských dubových sudech o objemu 500 litrů, následně 4 měsíce v betonovém tanku a nakonec v lahvi.

Profil vína

Očekávejte živou rubínově červenou barvu s intenzivní vůni třešní, fialek, s nádechem aromatických bylin a koření. Taniny jsou příjemně zaoblené. Těšit se můžete na dlouhotrvající závěr na patře. Víno má perfektní předpoklady pro dlouhodobou archivaci. Potenciál stárnutí je nejméně 10 let.

Doporučujeme otevřít lahev přibližně 2 hodiny před podáváním. Ideální teplota je okolo 16°C. Je skvělým doprovodem masových pokrmů.  

 

Ocenění Casanuova di Nittardi 2020

Falstaff: 94 bodů

James Suckling: 93 bodů

Luca Maroni: 93 bodů

Kompletní portfolio toskánského vinařstí Nittardi najdete zde.

 

Komentáře

Nejsou žádné komentáře

Napište komentář

Neděle pondělí úterý středa čtvrtek pátek sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Ćervenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec
close Nákupní košík