Na kus řeči ve vinařství Gulfi: Plný potenciál odrůdy Nero d'Avola

person Napsal: Klára Marešová list Kategorie: Vinaři zblízka Čas: comment Komentáře: 0 favorite Zobrazeno: 680

Podívejte se s námi do rodinného vinařství o rozloze 75 ha. Leží na slunečném sicilském poloostrově, do jehož terroiru se znamenitě propisuje sopečná Etna. Gulfi zaměřuje svou pozornost odrůdu Nero d'Avola. V následujícím rozhovoru s majitelem a vinařem se dozvíte o jeho vinné vášni více.

Jako bonus pro vás máme letní slevu na veškerá vína Gulfi. Rádi bychom sdíleli potěšení z unikátních vín společně. 

Rodinné vinařství, jenž odjakživa inklinovalo k biologické rozmanitosti na vinici, vede ve 4. generaci Matteo Catania přísně podle kréda: "Přirozenost".

Jednoduše řečeno, v praxi ale velmi komplexní a vědomý přístup k péči jak o viniční tratě, tak i o procesy ve sklepě. Za své si vinař vzal poslání předvést potenciál odrůdy Nero d’Avola a poukázat na její přednosti, které nabývá díky kvalitám z oblasti původu. A právě ten nejvhodnější terroir je okolí města Pachino.

Réva je vedena v bio-organickém režimu, s odkazem na tamější tradici a bez invazivních zásahů. Doporučujeme si na Gulfi udělat čas.

A protože jsou to vína přímo stvořená pro letní počasí, nabízíme vám je do konce léta za příznivou cenu. 10% sleva platí na celé portfolio vinařství Gulfi. 

Zvýhodněná vína vinařství Gulfi najdete ZDE.

 

Nyní vás zveme přímo do vinařství Gulfi, kterým nás prostřednictvím rozhovoru provede sám Matteo Catania, majitel vinařství.

 

Jaká byla vaše poslední sklizeň v roce 2022?

Loňský rok přinesl sucho, které se na sklizni podepsalo. Nakonec se nám však podařilo sklidit velmi uspokojivé hrozny s 30% kontrolovanou ztrátou produkce. Úplně poprvé navštívil několik vinic nový hmyzí škůdce, klíšek africký, a i on se podepsal na části ztrát. Jde o výsledky měnícího se počasí.

 

Je ještě něco, čemu musíte musíte poslední dobou čelit?

Největší výzvou je udržovat a posilovat povědomí o místní sicilské kultuře a předávat ji našim zákazníkům. Často o ní nemají velké povědomí. Tak například kdo ví, kde se nachází mikrooblast Grand Cru pro odrůdu Nero d’Avola (Calabrese)? Pro nás je Nero d’Avola mnohem více než pouhá odrůda hroznů. Je pro nás totiž i místem, na kterém roste. Vezměte si třeba Barolo, Barbaresco, Reoro, Nervi nebo Gattinaru. Za vším je vždy stejná odrůda, tedy Nebbiolo. My v Gulfi se snažíme vytvořit nejvyváženější a nejkomplexnější vína z místních vinných odrůd. Přistupujeme k nim s ohledem na mikrooblast a jedinečnost, kterou tu získávají. To je náš největší závazek.

Kdybyste si mohli přát ideální pozici pro vaše vinařství, jaká by to byla?

Taková, kterou nám přisoudí naši zákazníci poté, co pochopí naši filozofii a ochutnají naše vína – aktuální i předchozí ročníky.

 

Jak se podle Vás vína Gulfi odlišují, v čem jsou unikátní?

To je jednoduché. Naše vína prostě chutnají jinak než cokoli jiného ze Sicílie. Často slýchávám od lidí, že po ochutnání našich vín museli přehodnotit názor na odrůdu Nero d’Avola. A to velmi pozitivně, což mě moc těší.

 

Máte nějaké úspěchy z poslední doby, které byste chtěl s vašimi zákazníky sdílet?

Určitě to jsou naše znalosti z vinic, naše poznání hroznů, které přibývají s každým rokem a odrážejí se v konkrétním víně, v jeho chuti, komplexnosti. Jistě, máme mnohá ocenění, vysoké bodové hodnocení, dokonce 97 bodů od nejdůležitějších světových odborníků. Ale není to klišé, když řeknu, že největší relevanci pro nás mají reference právě našich zákazníků. Jejich hodnocení totiž nikdy nelžou!

 

Jě nějaký nový projekt, na který se chystáte?

Právě se nám podařilo získat oprávnění uvádět na etiketách označení „Eloro Pachino“ od ročníků 2020. Jde o zásadní posun v jasnější komunikaci kvality těchto úžasných vín.

 

Jaké hodnoty spatřujete v přechodu k ekologickému vinařství?

Od té doby, co začal na vinicích hospodařit můj otec, děláme vše stejným způsobem, který je z pohledu EU velmi ekologický. V roce 2004 jsme se rozhodli o pořízení certifikace BIO. Je to samozřejmě marketingový prvek komunikace, ale my na něj nepřistupujeme z důvodu módního trendu. Následujeme celou naší duší lásku k vlastní zemi, kterou chceme chránit a udržovat naživu a stejně tak i naše vína.

 

Doporučil byste nám ročník, na který se zaměřit?

Na každý. Pokud důvěřujete vinaři, jeho filozofii a chcete se dostat pod povrch věcí, je důležité porozumět jednotlivým ročníkům a práci, která stojí za každou lahví. Obtížné ročníky přinášejí rozdíly a podle mého je dobré se opravdu zaměřit na každý. Tím je vyslán přímý impulz a podpora k producentovi.

 

Komentáře

Nejsou žádné komentáře

Napište komentář

Neděle pondělí úterý středa čtvrtek pátek sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Ćervenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec
close Nákupní košík