Tiefenbrunner, král regionu Alto Adige

person Napsal: Pavel Kramár list Kategorie: Aktuality Čas: comment Komentáře: 0 favorite Zobrazeno: 82

Už mnohokrát jsem chtěl napsat, že jednoznačně nejlepším vinařstvím regionu Alto Adige je Tiefenbrunner. To jsem ale nikdy neudělal, protože jsem chtěl předejít výpadům, že jde pouze o můj subjektivní názor. Člověk míní, život mění. A tak to dnes už prohlásit musím! Zároveň jsem připraven rozbít veškeré pochyby a vysvětlit důvody, co mě k tomu vede.

 1. Nedávno se na naší společné schůzce Eros Teboni, Nejlepší sommelier světa WSA 2018, zastavil, zamyslel a pak zcela vážně pronesl: „Já si myslím, že Tiefenbrunner je celkově vzato nejlepší vinařství v Alto Adige“, čímž rozhýbal mé původní myšlenky a současně i plodnou diskusi, proč tomu tak je. Třeba dodat, že Erosovou životní misí je právě propagace vín z jeho rodného regionu a pokud tady někdo rozumí vínům z Alto Adige, pak je to právě on.

 2.⁠ ⁠V Alto Adige není žádné jine vinařství, které by mělo takto kvalitní a konzistentní základní a střední řadu vín. 

 3.⁠ ⁠Kvalita a potenciál vinic jsou top. Tiefenbrunner má ještě k tomu jedny z těch nejvýše položených v celém regionu. Pracuje na nich maximálně přírodně. Kvalita tratí a hroznů je pro vinařství ještě důležitější než certifikace. 

 4.⁠ ⁠Nepřetržité, konzistentní zlepšování. Nový gravitační a funkční sklep, nerez nahradil cement. K tomu další novinka, spolupráce s profíky ze SIMON&SIRCH. Jejich team stříhá např. pro vinařství Gaja, Ausone nebo Yquem. A zeptejte se paní Lalou Bize Leroy, kdo osobně jí přesvědčil ke změně tažení révy a kdo jí přestříhal vinohrady. Jestliže si někdo říká: „Snad ne někdo z Italie, proboha!?,“ pak ho nepotěšíme. :-) 

 5.⁠ ⁠Vína řady VIGNA mohou soutěžit s nejlepšími víny světa.

 6.⁠ ⁠Pracovitost. Lidi tady na severu Itálie ji mají tak nějak přirozeně v DNA. A to platí i u Tiefenbrunerů. Ti si dovolují odpočívat opravdu jen v neděli. Jinak je to samá dřina a ta se pozná.

 7.⁠ ⁠Uznání autorit: Od Falstaffu dostalo letos vinařství 5*. V Průvodci DoctorWine získalo loni ocenění za nejlepší bílé víno Itálie. 3 skleničky Gambero Rosso mluví za vše. Pinot Grigio v základu byl už několikrát na listine top 100 ve Wine Spectator. 

Portfolio s nabídkou vín od Tiefenbrunner, kde nelze sáhnout vedle, najdete zde. Jak jsem zmínil výše, začněte klidně základní a střední řadou. Už i ta nabízí zcela precizní  charakterově čistá vína.

Komentáře

Nejsou žádné komentáře

Napište komentář

Neděle pondělí úterý středa čtvrtek pátek sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Ćervenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec
close Nákupní košík