Na kus řeči ve Weingut Gunderloch: Špičkový Ryzlink nezpochybnitelné kvality, věrný terroiru

person Napsal: Klára Marešová list Kategorie: Vinaři zblízka Čas: comment Komentáře: 0 favorite Zobrazeno: 90

„Jsme šestá generace rodinného vinařství a pěstitelů vinné révy se sídlem v severním okraji Rheinhessen, na jedinečné geologické formaci Roter Hang,“ upřesňuje Johannes Hasselbach, vinař a majitel Weingut Gunderloch. Jen málo německých vinic si vydobylo mezi znalci vín až téměř mýtický status. Roter Hang, který leží mezi městy Nackeinheim a Nierstein, je rozhodně jedním z nich.

Název místa znamená v překladu „Červený kopec“. Zvláštní je hned v několika ohledech. Přesahuje svým strmým stoupáním okolní vršky, nabízí volné odvodnění, půdy jsou bohaté na oxidy železa a jen několik set metrů od něj protéká Rýn. Komplex zmíněných vlastností propisuje do vín velmi výrazné projevy místního terroiru. Mluvíme především o minerálním charakteru, který ovlivňuje základní páteř vín. 

Nyní 28 hektarové vinařství založil Carl Gunderloch v roce 1890. Od samého začátku se orientoval striktně na kvalitu. Zastával prvotřídní vinařskou kulturu a byl odhodlán produkovat Ryzlink rýnský z těch nejlepších, oficiálně klasifikovaných lokalit. Nepřekvapí tedy, že právě on byl jedním ze zakladatelů Svazu německých vinařských usedlostí VDP. Mimochodem, dnes je na místě Carla jeho následovník Johannes Hasselbach. Ten kromě vedení pobočky VDP Rheinhessen zastává zároveň pozici hlavního dohledu na udržitelnost pro VDP Germany. A nyní už nás sám Johannes provede jeho tradičním rodinným vinařstvím Gunderloch.

Oblast Roter Hang v Rheinhessen má klasifikaci Gran Cru. Kolik vašich vinic spadá do vybrané oblasti?

Na Roter Hang jsou celkem 3 Gran Cru viniční oblasti pro pěstování Ryzlinku rýnského: Hipping, Pettenthal a Rothenberg. Značné pozemky máme ve všech jmenovaných a stojí přitom zmínit, že v současné době vlastní Gunderloch v těchto Gran Cru lokalitách největší rozlohu. 

Vinařství Gunderloch je ve vinných kruzích známé i pro svůj organický přístup. Kdy jste se rozhodli hospodařit v šetrném režimu?

Vína vyrábíme s minimální intervencí. Jsme organičtí a trvale certifikovaní. Naše kořeny sahají hluboko do udržitelných postupů a péče o biologickou rozmanitost. Vždy jsme si drželi velmi vysoko myšlenku, že: „Víno se vyrábí na vinicích“. Řídíme se od počátku stále stejnou filozofií a ideologií, jako kdysi naši předci. Dodám, že právě tato vize vyústila v roce 1910 do bodu, kdy se dalších 9 stejně smýšlejících vinařských rodin spojilo a založilo VDP. 

Jaká byla úroda v loňském roce 2023?

Zima byla chladnější než obvykle. V kontextu turbulentních změn počasí nás to nakonec potěšilo, protože tím bylo oddáleno lámaní pupenů. Jaro bylo téměř učebnicové, mírný vánek a pozvolna se zvyšující teploty. Léto přišlo dříve a vinice nasadily slibné a zdravé hrozny. Trsy měly větší volnost, neformovaly se až tak rázně, s ohledem na suché prázdninové počasí. 

To zní více než slibně. Věřím, že sklizeň se nesla ve stejně pozitivním duchu.

33 dní! Přesně tak dlouho nám dávala zabrat. Pozdní léto rámovaly deště a vlhkost. Veškeré naše úsilí a možnosti jsme směřovali k ochraně vinic před negativními dopady mokra. Potýkali jsme se s botrytidou, což nám umožnilo doplnit zásoby ušlechtilých sladkých reserv. První sklizně jsme vychytávali kdykoli to dešťové přeháňky dovolily, ale od poloviny září se počasí ustálilo a sklízeli jsme hrozny v perfektním fenolickém napětí a elegantní úrovni sladkosti.

Jak konkrétně předpokládáte, že se výsledek takového počasí projeví v lahvi?

Po prvních zkouškách můžeme s potěšením oznámit, že víno bude nádherně vybalancované a extrémně elegantní. Tento rok se v něm navíc objevuje mnohem více muskulárnosti a síly. Slibujeme opět přirozeně přesná vína věrná terroiru. A dovolím si závěrem spoiler. V našem sortimentu budou ze sklizně 2023 tento rok poprvé dvě Premier Cru vína. Vyjdou tedy 2024 a jde o Nierstein Roter Hang a náš sprašový, na vápenec bohatý ENGELSBERG. 

Když jsme u těch novinek, chystáte nějaké další inovace?

Právě je aktuální nová lahev na vína pro špičkové řady GG. Má pouze 550 g, což je asi o 30 % méně, než váží naše běžné lahve. Představili jsme ji minulý rok. Promítáme tím trend nižších emisí CO2 do výroby. A emise snižujeme i tím, že jsme do kontroly našich vinic zapojily stroje, drony.  

Vinaři často doporučují k ochutnání všechna svá vína. Ty by sis troufnul vypíchnout z portfolia jedno jediné? 

Tak to je opravdu obtížné. Za favorita bych jmenoval Rothenberg GG 2021 a Pettenthal Auslese 2011. 

Děkuji Ti za rozhovor, Johannesi. 

Dočasná sleva -10 % do konce května 2024 na vína Weingut Gunderloch ZDE!

Komentáře

Nejsou žádné komentáře

Napište komentář

Neděle pondělí úterý středa čtvrtek pátek sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Ćervenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec
close Nákupní košík