Villa Spinosa Amarone della Valpolicella Gugliemi Jago 10 Anni 2007
Amarone pro „fajnšmekry“, kteří ocení nazrálý charakter. Toto Amarone je ze skvělé polohy, z terasovité vinice Jago (Negrar). Celkové zrání probíhá 10 let, víno si však překvapivě zachovává svoji primární, ovocnou podobu a celkovou strukturu. Pozvolna se začínají objevovat další vzácné tóny, které přicházejí se zráním, jako jsou káva, čokoláda a dále nenápadný zemitý a kořenitý charakter. Parádní ke zvěřině, nebo k charakterním, nazrálým sýrům.
Velké víno, které mluví samo za sebe. Navozuje klid a vybízí ke zpomalení každodenního tempa.
Hodnocení:
Ročník 2007: Falstaff 95/100 bodů
Ročník 2007: Decanter 96/100 bodů
Původní cena: 3.355,- Kč
Ušetříte: 336,- Kč
Popis
Název: "Guglielmi di Jago 10 Anni" Amarone Della Valpolicella DOC
Ročník: 2007
Oblast produkce: Valpolicella Classico, Negrar
Vinice: Jago
Expozice: Směrem na východ
Způsob pěstování: Principy udržitelného zemědělství
Odrůdy: Corvina Veronese, Corvinone, malé množství Rondinella
Nadmořská výška: 240-252 m
Klima: Mírné středozemní
Půda: Vápenatá, původem mořského sedimentu, mělká a středně úrodná
Hustota výsadby: 3.300 - 4.000 keřů na ha
Výnosnost: 8.000 - 10.000 Kg/ Ha
Barva: Granátově červená
Vůně: Na nose ovocný džem, koření, třešně. Svěží dojem uzemňuje náznak tabáku a čokolády.
Chuť: Vyvážené, výrazně strukturované, elegantní a charismatické. Dlouhý závěr. V chuti náznak balsamika a koření.
Sklizeň: Od poloviny září do začátku října ruční sběr a selekce, uložení do speciálních přepravek na sušení ve sklepě. Hrozny se suší 3-4 měsíce a ztrácí přibližně 30 % své původní váhy
Vinifikace: Odstopkování a jemné lisování sušených hroznů. Fermentace v oceli při 10-18 °C po dobu přibližně 4 týdnů, s každodenním přečerpáváním. Malolaktická fermentace probíhá na jaře. Zraje na oceli do dubna. Následuje 12 měsíců v 500 litrových francouzských dubových sudech. Dalších 7 let ve 20-25 hektolitrových dubových sudech Slavonian. Posledních 12 měsíců na lahvi.
Počet vyrobených lahví: 3.199
Teplota podávání: 18 °C (velká sklenice)
Párování: Zvěřina, koroptev, holub, nebo pečené červené maso. Vhodné s místními italskými polozralými sýry v doprovodu se sušeným ovocem a ořechy, nejlépe lískovými, vlašskými, mandlemi. Ideální také na párování samo se sebou, s meditací či milým dialogem.
Archivace: 15-20 let
Alkohol: 16,5% Vol.