Gunderloch - to musíte ochutnat! Nové vinařství v našem portfoliu.

person Napsal: Pavel Kramár list Kategorie: Aktuality Čas: comment Komentáře: 0 favorite Zobrazeno: 1302

Díky velkému zájmu a rostoucí popularitě vín z odrůdy Riesling rozšiřujeme naše portfolio i nadále o špičkové a cenově dostupné vinaře z Německa.

Úplnou novinkou je naprosto fenomenální vinařství GUNDERLOCH z regionu Rheinhessen! V blogu se dočtete, proč je dobré tato vína ochutnat. 

Od založení vinařství Gunderloch, jednoho z nejuznávanějších vinařství v Německu uplynulo už 130 let. Příběh Gunderloch pokračuje dále a vyvíjí se opravdu zajímavým směrem. Změny, které se zde v posledních letech staly, pramení z myšlenek neúnavného Johannese Hasselbacha, majitele a „kapitána“ vinařství od roku 2016. Pod jeho vedením nabírá vinařství nový směr a výsledná vína dosahují obdivuhodné důstojnosti, elegance a energie jako nikdy předtím! 

Gunderloch je velmi úspěšné vinařství, kterému patří jedny z nejlepších poloh (celkem 25 ha vinic) v části apelace Rheinhessen, zvané „Roter Hang“ („červený svah“). Vinařství zde patří dominantní část „grand cru“ vinice ve vsi Nackenheim, zvané Rothenberg, která je ze 100% osázená odrůdou Riesling.

Další část produkce pochází z 5 km jižně vzdálené vesnice Nierstein, kde se vinařství stará o vinice známé všem milovníkům špičkových německých Rieslingů: Niersteiner Pettenthal and Niersteiner Hipping. Obě vinice a vína v kategorii GG. Průměrný výnos na hektar není nikdy vyšší, než 45 hl na hektar, což je jeden z nejnižších v celém Německu. Nízký výnos vede k vínům vysokých extraktů a špičkové kvality. Minimální vyzrálost hroznů je vždy zásadně vyšší než ta, kterou udává vinařský zákon. Vína nejsou nikdy odkyselovaná a v chladnějších - kyselejších ročnících se čeká relativně dlouho s lahvováním za účelem dosažení co nejlepší harmonie. Ve sklepě se pracuje pouze s minimálními zásahy. Tradiční reduktivní styl, typický pro Gunderloch má dnes vinařství více pod kontrolou.

Po několika drobných experimentech v posledních ročnících Johannes přehodnotil některé kroky, které se naučil od předchozích generací a ve vinařství učinil tyto zásadní změny:

- Méně zásahů do vína a méně výrobních postupů, na úkor tvrdé a puntičkářské práce na vinicích. To je zásadní motto, které dnes táhne celý Gunderloch.

-  Předchozí, reduktivní sklep má nyní více dřevěných sudů, vína zrají podstatně déle s delším kontaktem se slupkami, což je zásadní pro celkový „styl“ vinařství.

-  Spontánní kvašení se stalo novou normou, všechna vína jsou dnes kvašena pouze na bázi lokálně divokých kvasinek.

- Johannes je také průkopníkem metody rozkvašení vín přímo na vinici a při vinobraní si mezi řádky staví menší „pop-up“ vinařství. 

-  Posledních 5 let jsou vinice v organickém režimu a vinařství zvažuje oficiální certifikaci. Johannes je také jedním z velkých promotérů ekologického vinohradnictví ve skupině vinařů VDP. Od roku 2017 nesou všechna vína označení Vegan.

-  Většina vín Gunderloch je suchých. Vína jsou více vybroušená a méně „barokní“. Snaha o nižší alkohol u suchých vín je pro vinařství prioritou, ale uvážíme-li klimatické změny a polohu vinic - zároveň velkou výzvou. 

Celkově vzato je Johannes přesvědčený, že všechny prováděné změny směrem k více přírodnímu vinaření a vytváření určité, nové kultury jsou nejen dobrý nápad a krok správným směrem, ale také zásadními předpoklady k úspěchu jeho rodinného podniku Gunderloch.

Na druhou stranu je potřeba také zmínit, že Rieslingy, který zde vznikají, konkrétně všechna vína z polohy Rothenberg, zůstávají i nadále těmi nejkvalitnějšími a nejdůležitějšími víny nejen v regionu Rheinhessen, ale i celém Německu.

Tahle vína je dobré ochutnat a zde je několik důvodů proč:

Gunderloch je specialista na vína ze strmých vinic. Takto strmé vinice nemá žádné jiné vinařství v části Rother Hang, ani nikdo jiný v celém Rheinhessen.

Všechna vína včetně těch základních jsou z vinic, klasifikovaných jako Premier a Grand Cru! 

Gunderloch jsou bohatá, elegantní vína, plná žlutého ovoce a příjemné svěžesti, která jim navíc dává dobrý předpoklad delšího zrání. Vína Gunderloch jsou harmonická vína s přirozenou energií mladého ducha vinařství, která celkově vyznívají velmi působivě a přesvědčivě.

Ještě několik úspěchů vinařství:

- Celkem 3x získalo vinařství 100/100 bodů v časopise "Wine Spectator" 

- Nominace na vinařství roku v průvodci Falstaff (2020)

- Falstaff 5*

- Feinschmecker 4,5/5 

- Vinum 4/5 

Na zdraví! 

Komentáře

Nejsou žádné komentáře

Napište komentář

Neděle pondělí úterý středa čtvrtek pátek sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Ćervenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec
close Nákupní košík