Eva Fricke - Nejlepší vinařství Německa 2023!

person Napsal: Pavel Kramár list Kategorie: Vinaři zblízka Čas: comment Komentáře: 0 favorite Zobrazeno: 1114

V roce 2019 zařadil Der Feinschmecker Evu Fricke mezi nejlepší vinařství v Německu a mezi 3 nejlepší vinařství v Rheingau označením "5F". A nyní se dostavilo ocenění nejvyšší: "Nejlepší německé vinařství za rok 2023". Stuart Pigott nazval vína od Evy Fricke "The Riesling Heroin" a v roce 2020 získala Eva hned dvě 100 bodová vína! (Stuart Pigott / James Suckling a Stephan Reingard / Robert Parker). 

Příběh Evy Fricke je více než zajímavý

Vinařka, za kterou nestál silný investiční kapitál ani několik generací slavné vinařské dynastie. Vše začala "od píky" a na opuštěných vinicích v Rheingau během několika let vybudovala vinařství, které je dnes považováno za symbol nové éry německého vinaření. 

Eva Fricke se narodila v Brémách v rodině dvou doktorů. Jejím snem bylo otevřít si malý rodinný pivovar, ale nakonec zvítězila touha cestovat a tak si raději vybrala víno! Po studiu vinařské univerzity Geisenheim (nedaleko jejího vinařství v Eltville) objela svět a sbírala zkušenosti. Nejdříve v Austrálii, pak v Bordeaux,  na chvíli také v Piemontu, kde pracovala pro Castello di Verduno a na delší dobu pak zakotvila v Ribera del Duero, kde společně s Petrem Sisseckem tvořila vína v Dominio de Pingus. Její vášeň pro Riesling, rozmanitost půd a potenciál vinic v Rheingau jí však zavedly zpět do Německa, kde po několika kratších zastávkách ve vinařstvích zvučných jmen začala v roce 2010 svůj vlastní projekt na 0,24 ha zanedbané vinice Krone.

Eva sama říká: "Za posledních 10 let jsem si několikrát říkala, proč jsem si vybrala Rheingau. Chtěla jsem vždy pracovat co nejvíce přírodně a šetrně a na to jsem si mohla vybrat místa, která jsou v tomhle směru jednodušší. Věděla jsem ale, že vinice v Rheingau mají ojedinělý potenciál". 

Mluvit o potenciálu v Rheingau je trochu zvláštní, jelikož jak je obecně známo, že Rheingau byl historicky nejprestižnějším regionem v Německu. Některá vinařství, jako například Schloss Schonborn (jedno z nejstarších v Německu) nebo třeba Johannes Leitz atd., si sice svojí slávu z 19. století udrželo do dnes, ale jak říká Eva, v polovině 20. století se celý region Rheingau neubránil moderním přístupům, v kterých leckdy převládla technologie směřující k větším výnosům a kvantitě. "To ale neznamená, že zde není potenciál. Na světě je jen velmi málo míst s takto velkou rozmanitostí geologie, složení půd a mikroklima, jako má Rheingau. Proto jsem si to tady vybrala", dodává Eva. (Eva je velký fanoušek Burgundska, což potvrzuje m.j, i značení vín na jejích etiketách). 

Eva sama sebe považuje za součást nové generace vinařů, kteří se snaží Rheingau vrátit zpět na výsluní a zároveň mají snahu vytvořit nějaký nový směr do budoucna. Podle ní je jedním z pilířů jak toho dosáhnout to, aby lidé pracovali na vinici co nejvíce přírodně, nejlépe v organických a biodynamických režimech, které sama Eva praktikuje. Je pravdou, že v posledních několika letech zažívá Rheingau zásadní renesanci. Většina vinařství se snaží o postupnou rekultivaci vinic. "Lidé, kteří jsou šetrnější k životnímu prostředí "oživují" a nacházejí ztracenou sílu vinic", z čeho má jak dodává Eva velkou radost. 

Eva Fricke vrací svým vinicím sílu v části Rheingau zvané Lorch

Jde o kousek regionu, který byl ještě před 10 lety hodně zanedbaný a zpustošený. A to hlavně z důvodu, že zdejší vinice jsou extrémně strmé a náročné na ruční práce. Zároveň extrémně staré keře zde plodí už velmi málo. Pro větší, komerční vinařství jsou takové polohy méně zajímavé, pro Evu z hlediska potenciálu kvalitních vín ale jedny z nejlepších. Ve vinařství Evy Fricke dnes vznikají vysoce respektovaná, fenomenální vína z poloh Krone, Seligmacher a Schlossberg. Tyto staré a pečlivě kultivované vinice, o které se Eva s láskou a úctou k přírodě stará, vznikají originální "NÁVYKOVÉ" lahve, které vynikají svojí hloubkou, sílou, elegancí, silným minerálním - slaným elementem, lehkostí a svěžestí zároveň. 

Hodnocení a charakteristiky vín v ročníku 2019 si můžete přečíst zde: 

https://www.evafricke.com/wp-content/uploads/2020/10/Vintage-2019_James-Suckling_-Eva-Fricke.pdf  

https://www.evafricke.com/wp-content/uploads/2020/10/RobertParkerJgh2019.pdf

Komentáře

Nejsou žádné komentáře

Napište komentář

Neděle pondělí úterý středa čtvrtek pátek sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Ćervenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec
close Nákupní košík